Coșul este gol!
Indispensabila pentru orice locuinta, instalatia electrica este un sistem ce permite o buna desfasurare a vietii, fiind un element de baza in orice spatiu rezidential. Mai multe aspecte vor influenta calitatea acesteia si fiecare decizie cu privire la ea trebuie luata responsabil, in cunostinta de cauza. Este si motivul pentru care recomandam executarea ei de catre un electrician autorizat, cu experienta practica.
Fiecare detaliu poate face diferenta in ceea ce priveste siguranta, dar si eficienta instalatiei electrice, indepand de la firele de tensiune si modul in care sunt distribuite si pana la tabloul electric, sigurantele atomate, etc. Mai departe conteaza nu doar montarea lor si cat de responsabil este realizata, dar si operatiunile ulteriorare de mentenanta. Da, este un proces complex, insa cu expertul potrivit la indemana, dar si articolele corespunzatoare, lucrurile pot fi chiar simple.
Instalatia electrica a oricarui spatiu locuibil poate fi efectuata cu succes atunci cand anumite reguli sunt avute in vedere, tinand cont si de normele pe care le prevede legea.
Ce elemente componente implica instaltia electrica si cum se monteaza aceasta?
O buna functionare a instalatiei electrice trebuie sa tina cont de reguli specifice de montare si intretinere. Este esential sa tii cont de prevederile legale intrucat acest echipament complex poate produse pagube materiale enorme atunci cand instalarea este defectuoasa. Asadar, totul incepe cu un plan electric bine pus la punct, urmat de instalarea elementelor componente. Pentru ca nu oricine il poate realiza, o serie de atestate vor fi necesare pentru a-l putea implementa. Se impun acestea pentru fiecare dintre instalatiile enumerate: instalatii electrice de interior, de joasa tensiune, de tensiune medie si de inalta tensiune.
Iata, mai departe, de ce elemente este nevoie pentru a alcatui instalatia electrica a unei locuinte.
Pentru ca ideal este ca aceasta sa reziste cat mai mult, recomandat este ca instaltia electrica sa fie executata de o echipa de instalatori profesionisti. Pe baza planului electric, se vor determina punctele de alimentare si cele de distributie a curentului, circuitele electrice, dar si prizele din casa (in functie de numar, tip, loc, dar si putere), respectiv lampile de tavan si aplicele. Intotdeauna proiectul va avea in vizor consumatorii electrici.
Componenta de baza a instalatiei este panoul electric. Indeplineste un rol esential: de distribuire a electricitatii pe circuite, in functie de consumatori, protejand instalatia si de scurtcircuite. In acest sens se folosesc si sigurante automate, alese responsabil. Neaparat dozarea circuitelor se va face prin raportare la numarul de consumatori si dimensiunea casei.
Amintim si de contorul electric, cel care masoara si inregistreaza consumul de energie electrica. Se monteaza la intrarea in locuinta. Mai departe, vor fi necesare circuitele electrice si duzele de ramificatie pentru instalatia electrica. Dupa care se vor monta prizele si intrerupatoarele electrice. In contextul actual sunt folosite cu succes cele modulare, pentru eficienta, dar si rezistenta pe care le prezinta. Si alte avantaje recomanda aceasta categorie in vederea finalizarii instalatiei electrice.
Nu in cele din urma, vor fi necesare materialele izolante pentru circuitele electrice. Acestea vor oferi mai multa protectie utilizatorilor, reducand riscul de accidente si incendii. Este necesara izolarea elementelor aflate sub tensiune utilizand materiale rezistente la socurile electrice, dar si termice sau mecanice.
Pentru a stabili un cost aproximativ pentru o instaltie electrica, trebuie estimat atat necesarul de consum, cat si amplasarea consumatorilor propriu zisi, respectiv definirea circuitelor electrice, a numarului de prize, etc.